Therapieën
Wat We Doen
De manuele therapie streeft naar een duurzame oplossing voor je klachten en voor de functionele hinder die je ondervindt.
De manuele behandelingstechnieken omvatten o.a. mobilisaties, oscillaties en manipulaties van de gewrichten, mobiliserende technieken tijdens bewegingen, neurogene mobilisaties, stretchingstechnieken, diepe dwarse fricties, triggerpuntbehandeling, harmoniserende technieken, medische oefentherapie en trainingstherapie, stabilisatietraining, oefeningen voor het houdings- en bewegingsgevoel, coördinatieoefeningen, bewegingsadvies, rug- en nekscholing…
Het doel is de belastbaarheid van het lichaam geleidelijk op te drijven en de belemmeringen te herstellen.
Er wordt hierbij gebruik gemaakt van specifieke proprioceptieve oefeningen, mobilisatie-, kracht- en lenigheidsoefeningen.
Oefentherapie wordt gegeven voor patiënten vallend in onderstaande categorieën:
- Rugschool – Core stability
- Peri – en postnatale oefeningen
- Sportblessures
- Acute blessures
- Chronische klachten
Deze processen via het lichaamsvocht noemen we “de waterhuishouding”.
Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert.
Het lymfestelsel (lymfevaten en lymfeknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.
Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.
De behandeling bestaat uit manuele lymfedrainage (dit is een soort massage en hierbij wordt de afvoer van lymfevocht gestimuleerd), pressotherapie (dit is een computergestuurde luchtdrukmassage), oefentherapie en het adviseren en informeren van de patiënt (omtrent uitvoeren activiteiten dagelijks leven, leefwijze, aanmeten van een op maat gemaakte arm –en/of beenkous).
Wanneer passen we dit toe?
- Aangeboren lymfe oedeem
- Na operatie van kanker (wegname lymfeklieren)
- Na operatie spataders
- …
- pijn in en rond kaakgewricht, vaak ervaren als oorpijn
- pijn aan de onderkaak, zowel in rust als bij bewegen.
- uitstraling naar hoofd, hals, nek en schouders.
- beperkte bewegingsmogelijkheid van de kaak, voornamelijk tijdens het openen van de mond of juist meer bewegingsmogelijkheid (= instabiliteit).
- knappen en kraken van het kaakgewricht
De beperkte mobiliteit van het kaakgewricht verbeteren en de pijn verminderen kunnen gerealiseerd worden d.m.v. manuele therapie (mobilisaties en oefentherapie).
Het teveel aan mobiliteit in het kaakgewricht kan voorkomen of herteld worden door stabilisering van het gewricht, herstellen van hoofd- en nekbeweging, het aanleren van een gecontroleerde rotatie en het voorkomen van uiterste bewegingen.
Onder hartpatiënten wordt verstaan: patiënten na een hartinfarct, hartoperatie (bv. kleppen, plaatsen stent), plaatsing van pacemaker, harttransplantatie, aangeboren hartaandoening, angina pectoris, hypertensie, hartritmestoornissen, …
De revalidatie bestaat erin de patiënt te waarschuwen over de risicofactoren en de fysieke activiteit van de patiënt op te drijven. Dit gebeurt door progressief de conditie op te bouwen a.d.h.v. een ergometerfiets en de kracht en lenigheid van de patiënt te laten toenemen. Het is belangrijk dat de harstslag en ademhaling van de patiënt steeds gecontroleerd worden
Aandoeningen:
- Letsels aan buigpezen van de hand
- Letsels aan strekpezen van de hand
- Peesontstekingen van de pols/hand
- Breuken van de pols/hand
- Reumatoïde artritis
De therapeut stelt de plaats van de pijn vast. Vervolgens wordt gel aangebracht op de behandelzone. Het behandelpistool wordt geplaatst op de pijnzone en schokgolven worden toegediend.
Welke aandoeningen kunnen hiermee behandeld worden?
- Chronische aandoeningen worden hiermee behandeld.
Er worden tal van technieken toegepast om het dagelijkse leven zo snel mogelijk te hervatten. Hierbij wordt rekening gehouden met het natuurlijk herstel (gips of operatie) en het progressief opbouwen van de belasting.
Behandeltechnieken: mobilisaties, spierversterkende oefeningen, spierverlengingstechnieken, stabilisatie – en coördinatietraining, …
Wanneer passen we dit toe?
- Prothesen
- Breuken ledematen
- Alle andere postoperatieve orthopedische ingrepen
Deze klachten kunnen afkomstig zijn van:
- Het evenwichtsorgaan (BPPV, ziekte van Ménière,…)
- De nek (blokkage,…)
- Oogproblematiek
- Neurologisch probleem (hersenschade,…)
- …
In de praktijk behandelen wij patiënten met duizeligheids- en evenwichtsproblemen omwille van BPPV of blokkage in de nek.
- BPPV:
Benigne paroxysmale positionele vertigo.
Hierbij duurt de duizeligheid meestal een aantal seconden, uitgelokt door bruuske hoofdbewegingen.
We gaan door middel van specifieke testen na welk oor en kanaal betrokken is.
Hierna wordt een repositiemanoeuver uitgevoerd. Hierbij is de bedoeling de ‘kristalletjes’ die losgekomen zijn in het binnenoor terug op zijn plaats te brengen.
Na de behandeling kan u nog even last hebben van misselijkheid of duizeligheid. Meestal bent u wel na 1 à 2 behandelingen van de klacht verlost.
- Cervicogene duizeligheid:
Dit is duizeligheid die ontstaat door een bewegingsbeperking (blokkage) in de nekgewrichten. Deze duizeligheid kan enkele minuten duren. Misselijkheid, nek- en hoofdpijn zijn vaak gerelateerde klachten.
We gaan hierbij de beperking opzoeken en mobiliseren/manipuleren. Verder kan er oefentherapie uitgevoerd worden als therapie.
Kinesitherapeuten zijn nauw betrokken bij de behandeling, revalidatie en begeleiding van patiënten met neurologische aandoeningen.
Een letsel van het centrale zenuwstelsel kan zeer uiteenlopende en ingrijpende gevolgen hebben voor de patiënt: aantasten motoriek, sensoriek, perceptie, gedrag, gemoed, … De kinesitherapeut heeft dus als taak de symptomen te begrijpen en in te schatten.
In de praktijk bieden wij behandelingen aan voor onder andere CVA-, Parkinson-, MS- en ALS patiënten.
Bij deze patiënten gaan wij trachten de mogelijkheden in beweeglijkheid, kracht, uithouding, lenigheid e.d. te behouden of herwinnen, alsook de patiënt voldoende te informeren en adviseren over hulpmiddelen e.d.
We maken tijdens de behandeling gebruik van mobilisatie-, kracht-, lenigheid-, coördinatie-, evenwichtsoefeningen.
We richten ons vooral op functionele oefeningen en proberen activiteiten uit het dagelijkse leven te implementeren in de behandeling. Indien nodig schenken we ook aandacht om opnieuw een optimaal gangpatroon te verkrijgen.